Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Φ.Ολλάντ: Θέλω αποκάτασταση της δικαιοσύνης. Θέλω μια ενωμένη Αριστερά!!!

Στο κόκκινο βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο στη Γαλλία καθώς βαίνουμε ολοταχώς προς τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία στις 22 Απριλίου.

Έτσι, μετά την ανοικτή ομιλία χολλιγουντιανών προδιαγραφών του Νικολά Σαρκοζί στο χορό των υπαίθριων εκδηλώσεων μπήκε δυναμικά και γαλλική Αριστερά. Το γαϊτανάκι έσυρε πρώτος Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου με μαζική προεκλογική συγκέντρωση. Ωστόσο, αυτός που τελικά έκλεψε τις εντυπώσεις στην προεκλογική του ομιλία που συμμετείχαν πάνω από 100.000 Γάλλοι ήταν ο Σοσιαλιστής, Φρανσουά Ολλάντ με λόγο αιχμηρό, επίκαιρο και κυρίως ευρωπαϊκό καθώς ήταν ο μόνος που επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη προοδευτικής μεταρρύθμισης της Ευρώπης του δημοκρατικού ελλείμματος και της λιτότητας.

Ο Ολλάντ, σε μια συγκέντωση βγαλμένη "από τα παλιά" για τους Γάλλους Σοσιαλιστές που βρίσκονται εκτός κυβερνητικής τροχιάς για σχεδόν 20 χρόνια κατόρθωσε να συσπειρώσει τους τα μέλη και τους φίλους του κόμματος του αποδεικνύωντας πως έχει τόσο την πολιτική στιβαρότητα όσο και το κοινωνικό "πρόσωπο" που θέτει ως προαπαιτούμενο το εκλογικό σώμα για να τον κάνει μόνιμο κάτοικο του Élisée.

Το δίπολο που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο κύριων προεδρικών υποψηφίων έχει εγχαραγμένα έντονα τόσο τα πολιτικά αντανακλαστικά των εκλογικών τους ακροατών όσο και την κουλτούρα και τον ψυχισμό των Γάλλων.

Με τον Σαρκοζί να διαθέτει το πλεονέκτημα να μιλά ως Πρόεδρος των Γάλλων για δημοσιονομική πειθαρχία, ασφάλεια και συνοριακή πολιτική, αριστερά πειράματα και λαϊκισμό των αντιπάλων ο Ολλάντ παρουσιάζεται ως ο ενωτικός αριστερός υπόψηφιος ενώ έχει περιστρέψει το λεξιλόγιο απεύθυνσης προς τους ψηφοφόρους του προς τις έννοιες της ελπίδας, της κοινωνικής δικαιοσύνης έναντι των αγορών, της αριστερής σταθερότητας απέναντι στη συντηρητική τρομολαγνεία.

Η ήρεμη ελπίδα

"Αισθάνομαι μια μεγάλη ελπίδα. Ελπίδα ήρεμη, σταθερή. Ελπίδα για την έναρξη μια καινούριας δικαιοσύνης. Για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης μας. Ο Νικολά Σαρκοζί θέλει να παραμείνουν οι αγορές απαθείς. Δε θέλει να ξυπνήσετε. Ανακατεύει τους φόβους του λαού για να μην ξυπνήσει" θα πεί στο πάρκο Μπουά ντε Βινσέν, μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του.

Για την Ενώμενη Αριστερά

"Η αριστερά θα πρέπει να ενωθεί, για να χάσει η δεξιά το στοίχημα που έχει βάλει για τις εκλογές. Θέλω να αποσύρω τα στρατεύματά μας από το Αφγανιστάν και η αποστολή θα θεωρηθεί λήξαν. Οι πολίτες πρέπει να επενδύσουν στο μέλλον της χώρας τους, της Ευρώπης και όχι των αγορών και των κερδοσκόπων."

Αυτή ήταν ίσως και η μεγαλύτερη προεκλογική δήλωση Ολλάντ που πλέον ρίχνει το μπαλάκι στους προοδευτικούς ψηφοφόρους εκτός του PS και κυρίως στις ηγεσίες της "άλλης" αριστεράς για το μέλλον της Γαλλίας.

 Φαίνεται πως μπροστά στα απανωτά εκλογικά χαστούκια, την εσωκομματική κι όχι μόνο κριτική πως οι Γάλλοι Σοσιαλιστές έχουν χάσει τον αριστερό τους προσανατολισμό, ο Ολλάντ δε πέταξε στα σκουπίδια την προσπάθεια του σοσιαλιστικού "επαναπατρισμού" της προκατόχου του Μαρτίν Ομπρί. Πόσο μάλλον, ο Φρανσούα βλέποντας τη νίκη να είναι κοντά μοιάζει να έχει αρχίσει να ξαναδιαβάζει τη βιογραφία του Μιττεράν.

Ταυτόχρονα δε δίστασε να σηκώσει το γάντι στις αντεγκλίσεις Σαρκοζί για το πρόγραμμα του κόμματος του δείχνοντας πως έχει αυτό που χρειάζεται για την κόντρα με τον μπριόζο Νικολά.
Όταν μάλιστα ο "Σαρκό" είπε ότι οι «ακραίες» -όπως τις χαρακτήρισε- λύσεις στην οικονομική κρίση που προτείνει ο Ολάντ «θα κάνουν τη Γαλλία να υποφέρει περισσότερο, επειδή είναι ψέματα» και προειδοποιούσε για τις τρομερές συνέπειες που θα έχει μια νίκη των Σοσιαλιστών, ο Φρανσουά Ολλάντα απαντούσε στην άλλη πλευρά της πόλης με φωνή δυνατή και σταθερή «η έκκληση στο φόβο είναι ήδη κάλεσμα υποχώρησης»

Η προοδευτική διακυβέρνηση

Δεν είναι ούτε πείραμα ούτε πρόβλημα μια κυβέρνηση Σοσιαλιστών για τον προεδρικό υποψήφιο των σοσιαλιστών αλλά η λύση στην κρίση.
"Ναι έχουμε πρόβλημα στη Γαλλία, όμως ξέρουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας. Η αριστερά κρατούσε πάντα την ιστορία της Γαλλίας σταθερή. Η Γαλλία είναι ένα μεγάλο έθνος. Αρνούμαι να γίνουμε κάτι διαφορετικό."

Τέλος, κάλεσε σε συστράτευση όλους του Γάλλους.
«Αυτή η πλειοψηφία δεν θα είναι σιωπηλή, θα είναι τολμηρή» τόνισε, μιλώντας για μια «μεγάλη... όμορφη πλειοψηφία για αλλαγή».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου