Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Σφυροκόπημα Σρέντερ κατά Μέρκελ: "Όσα το Βερολίνο επιβάλλει στην Αθήνας δεν έχουν νόημα"

«Όσα η κυβέρνηση του Βερολίνου επιβάλλει στην Αθήνα δεν έχουν ούτε πολιτικό, ούτε οικονομικό νόημα», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

«Αυτό που κάνει η γερμανική κυβέρνηση, το να λέει δηλαδή στην Ελλάδα ότι πρέπει να εφαρμοσθούν συγχρόνως οι μεταρρυθμίσεις και η πολιτική λιτότητας, δεν έχει νόημα. Είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο», σημείωσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και προσέθεσε:

«Πολλά εξαρτώνται από το πώς οι Έλληνες θα ψηφίσουν σε δυο εβδομάδες, αν θέλουν να τους σώσουμε. Αν προκύψει μια κυβέρνηση έτοιμη να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα. Αλλά, όπως είπα, θα χρειασθεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση»

Ο πρώην καγκελάριος εκτιμά ότι «το σοβαρότερο λάθος που κάναμε, είναι ότι αφήσαμε μετέωρη την κυβέρνηση Παπανδρέου» και εξηγεί: «Ο ίδιος ήταν σαφής. Είχε πει: δώστε μου περισσότερο χρόνο. Τώρα, όλοι οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε μια νύχτα. Θα έπρεπε να πούμε αμέσως ότι θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αναμορφώσουν την χώρα, αλλά, παράλληλα, ότι πρέπει να μπορέσουν να το κάνουν βαθμιαία. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, ασκούμε μόνον πίεση στην Αθήνα».

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ «δεν πιστεύει ότι η Αθήνα θα βγει από το ευρώ» και σε όσους προφητεύουν έναν «ενδεχόμενο κίνδυνο για ντόμινο» απαντά πως «θα έφτανε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για να αποτραπεί κάτι τέτοιο».

Όσο για την Άγκελα Μέρκελ, ο προκάτοχός της θεωρεί ότι «σκέφτεται, πρώτα απ’ όλα, βάσει εκλογικών κατηγοριών, βάσει δηλαδή εσωτερικής πολιτικής ισχύος- και κάνει λάθος».

ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΙ ΡΕΝ

Το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης πρέπει να υποστηριχθεί με υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για να επιβιώσει και να ευημερήσει, τόνισε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν.

«Χρειαζόμαστε μια αυθεντική κουλτούρα σταθερότητας και μια πολύ αναβαθμισμένη ικανότητα περιορισμού της διάχυσης» της κρίσης, δήλωσε στη διάρκεια μιας διάσκεψης ο κ. Ρεν.

«Έτσι είναι, τουλάχιστον αν θέλουμε να αποφύγουμε μια διάλυση της Ευρωζώνης και να κάνουμε αντιθέτως το ευρώ να επιτύχει», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρεν προειδοποίησε όμως ότι, αν άρχιζε αμέσως μια συζήτηση για την έκδοση κοινών ομολόγων όλης της Ευρωζώνης, των ευρωομολόγων, θα ήταν μια «ψευδής συζήτηση».

Κάλεσε τις χώρες να ευθυγραμμίσουν πρώτα περισσότερο τις δημοσιονομικές πολιτικές τους και να κινηθούν προς μια χρηματοπιστωτική ένωση.

«Δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας εστιάζοντας σε μια κοινή έκδοση δημοσίου χρέους χωρίς ταυτόχρονη χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα ούτε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα σταθερότητας στην Ευρωζώνη χωρίς να μοιραστούμε σημαντικά το βάρος της προσαρμογής», υποστήριξε.

«Η επιβολή των στόχων αυτών δια της βίας είναι πράγματι μια ψευδής συζήτηση», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου