Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Καθαρή νίκη των Σοσιαλιστών δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα καταδεικνύουν πως οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ οδεύουν στο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εθνοσυνέλευσης στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, καθώς η προεκλογική εκστρατεία τερματίζεται σήμερα. Η πιθανή νίκη της κεντροαριστεράς θα έδινε στον Ολάντ μεγαλύτερη άνεση στην προώθηση νόμων και θα τον ενίσχυε στις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στην ΕΕ.

Οι δημοσκοπήσεις των Ipsos και OpinionWay αφήνουν να διαφανεί ότι οι Σοσιαλιστές θα καταλάβουν πάνω από τις 289 έδρες που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση χωρίς να εξαρτώνται από τους ευρωσκεπτικιστές του Αριστερού Μετώπου ή από τους Πράσινους.

Οι σημαντικότεροι ηγέτες της κεντροαριστεράς έκαναν πάντως εκκλήσεις της τελευταίας στιγμής προς τους ψηφοφόρους, καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στην διαδικασία την Κυριακή ώστε να διασφαλίσουν ότι η κεντροαριστερά θα πάρει τον έλεγχο της εθνοσυνέλευσης, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν το σαφέστερο δυνατό μήνυμα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έκανε λόγο περί απειλής χάους για τη Γαλλία και την Ευρώπη σε περίπτωση που, αντίθετα με όσα καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, η δεξιά κατισχύσει στη βουλή και αναγκάσει τον Ολάντ σε πέντε χρόνια συγκατοίκησης. «Αυτό θα είναι αδύνατο να το διαχειριστούμε», σημείωσε μιλώντας στο France Inter. «Αυτός είναι ο λόγος που καλώ να υπάρξει ψήφος που θα φέρει συνοχή, όχι χάος».

Η δημοσκόπηση της Ipsos δίνει στο στρατόπεδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος από 298 ως 331 έδρες. Οι Πράσινοι, που έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν τους Σοσιαλιστές, φέρονται να καταλαμβάνουν σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση 14 ως 20 έδρες και το Αριστερό Μέτωπο 12-13.

Η δημοσκόπηση της OpinionWay δίνει στους Σοσιαλιστές 295-330 έδρες, στους Πράσινους 12-18 και στο Αριστερό Μέτωπο 8-12.

Το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) φέρεται ότι θα καταλάβει από 192 ως 226 έδρες στην εθνοσυνέλευση αν ο αριθμός επαληθευτεί, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοσή του τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με την Ipsos, 200-230 σύμφωνα με την OpinionWay.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου