Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

«Δικαιότερη φορολογία» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Ομπάμα

«Δικαιότερη φορολογία» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Ομπάμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημερίδα "Τα Νέα": Τετάρτη 02 Ιανουαρίου 2013
Τελευταία ενημέρωση: 02/01/2013
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» και δήλωσε ότι τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση για δικαιότερη φορολογία. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την αύξηση του δημοσιονομικού ορίου. 

«Ενας από τους άξονες της προεδρικής εκστρατείας μου ήταν η αλλαγή ενός φορολογικού κώδικα που ευνοούσε υπερβολικά τους πλούσιους είς βάρος της μεσαίας τάξης. Απόψε το επιτύχαμε χάρη στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ενέκρινε με 257 ψήφους υπέρ και 167 κατά τη συμφωνία που είχε υιοθετήσει 24 ώρες πριν η Γερουσία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού».

Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση από 35% στο 39,6% του φορολογικού συντελεστή για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων. Ωστόσο, αφήνει σε εκκρεμότητα τα θέματα των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών και 
προαναγγέλλει σύντομα νέα αναμέτρηση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους συντηρητικούς του Κογκρέσου. 

Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, ο Μπαράκ Ομπάμα επιτυγχάνει αυτό που επεδίωκε από καιρό: την κατάργηση των φορολογικών δώρων που η κυβέρνηση Μπους είχε κάνει προς τους πλουσιότερους των αμερικανών φορολογουμένων. 

Παρά την αρνητική για τον Μπαράκ Ομπάμα ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο, ο αμερικανός Πρόεδρος είχε ένα σημαντικό πλοενέκτημα: η απουσία συμφωνίας θα άνοιγε τον «δημοσιονομικό γκρεμό», την αυτόματη αύξηση των φόρων εξαιτίας της 
εκπνοής των φορολογικών ελαφρύνσεων της περιόδου Μπους και την αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών, προϊόν διαπραγμάτευση του 2011 στο Κογκρέσο. 

Μπροστά στο φάσμα του σοκ της λιτότητας που θα προκαλούσε ύφεση στην αμερικανική οικονομία, μέρος των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς και υπερψήφισε τη συμφωνία. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στο Κογκρέσο, προειδοποίησε, ωστόσο, τους 
Ρεπουμπλικανούς  ότι θα αρνηθεί να διαπραγματευθεί την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους και ζήτησε λιγότερους μελοδραματισμούς στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις επί του προϋπολογισμού για τη μείωση των κρατικών δαπανών, έπειτα απο την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της συμφωνίας για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού , η οποία προβλέπει την αύξηση των φόρων επί των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων. 

Μετά την νίκη του στην αναμέτρησή του με τους Ρεπουμπλικανούς για το δημοσιονομικό γκρεμό, ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί για την Χαβάη όπου θα συνεχίσει με την οικογένειά του τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου