Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Χρυσή μίζα πέντε δις ευρώ πάνω από τους Έλληνες πολιτικούς

 Του Μάκη Ανδρονόπουλου   

Αναδημοσίευση από τo «extrapolation»


Έγκυρος διεθνής αναλυτής της αγοράς του χρυσού θεωρεί εύλογα τα σοβαρά επεισόδια που διαδραματίζονται στη βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο την εκμετάλλευση των πλουσίων, όπως αποδεικνύεται, κοιτασμάτων χρυσού, αφού η εξόρυξή τους θα επηρεάσει τις ισορροπίες στην διεθνή αγορά, γεγονός που θίγει ιδιαίτερα τους Ρώσους που σήμερα παίζουν τον πρώτο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει στον πόλεμο των ισοτιμιών των νομισμάτων.

Η σύγκρουση συμφερόντων αναμένεται εξαιρετικά σφοδρή, καθώς ο εν λόγω αναλυτής υπολογίζει ότι ο συνολικός τζίρος των αγορών επί της ελληνικής παραγωγής χρυσού σε βάθος δεκαπενταετίας μπορεί να φτάσει το 1.5 τρις δολάρια. Ως εκ τούτου, εκτιμά πως πάνω από το ελληνικό πολιτικό σύστημα υπερίπτανται προμήθειες της τάξεως των 2-5 δις ευρώ για την περίοδο 2013-2015.

Σε πρώτη φάση, και για τα τρία πεδία (Χαλκιδική, Δράμα, Αλεξανδρούπολη) ο εν λόγω αναλυτής υπολογίζει την επένδυση μεταξύ 500 εκατομμυρίων δολαρίων και 1 δις και τα κέρδη για τις εταιρείες μεταξύ 12-15 δις ευρώ και άλλα τόσα για τους άμεσους επενδυτές. Τα διεθνή «funds» που δραστηριοποιούνται στις αγορές των μετάλλων υπολογίζεται ότι θα κάνουν κέρδη μεταξύ 100-200 δις δολάρια στην πενταετία. Αλλά τα μεγάλα κέρδη θα γίνουν στις αγορές «futures» και «options». Για τους διεθνείς συλλογικούς επενδυτές τα κέρδη θα φθάσουν περί τα 100 δις σε βάθος δεκαπενταετίας, ενώ όλα τα διεθνή γυρίσματα μετάλλων, μετοχών, δεικτών υπολογίζονται μεταξύ 200 και 500 δις δολαρίων. Αυτοί οι υπολογισμοί δεν περιλαμβάνουν τα κέρδη από το σπάσιμο του μονοπωλίου τιμών παραγωγής των Ρώσων. Σε περίπτωση που οι Ρώσοι συμμετάσχουν στο σχέδιο, τότε υπολογίζεται ότι τα διεθνή γυρίσματα μπορούν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν σε βάθος 10-15 ετών!

Η ίδια πηγή εκτιμά πως αν πετύχει η πρώτη φάση, ακολουθεί η δεύτερη φάση που αφορά τηνεξόρυξη ουρανίου στις ίδιες περιοχές.

Ερωτηματικά και ποσότητες

Η ανάλυση αυτή παρατίθεται προκειμένου να διερευνηθούν οι πραγματικές ποσότητες χρυσού που μπορούν να παραχθούν, διότι η προσέγγιση του αναλυτή μάλλον παραπέμπει σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουν γίνει γνωστές. Το «ινστιτούτο γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών» (ΙΓΜΕ) έχει κάνει λόγο για αξία 25 δις ευρώ, χωρίς να μιλήσει για ποσότητες και οι εταιρείες για 425,000 ουγκιές το χρόνο (πάνω από 13 τόνους). Η θολούρα γύρω από τις ποσότητες και τις αξίες προφανώς πρέπει να διερευνηθούν.

Αλλά ας δούμε τις εξελίξεις των έξι τελευταίων μηνών.

Οι αναλύσεις εντόπισαν τεράστια κοιτάσματα για τα οποία υπήρχαν ενδείξεις, αλλά τώρα υπάρχει βεβαιότητα για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων χρυσού. Το πρακτορείο χρηματιστηριακών πληροφοριών «μπλούμπεργκ» χαρακτήρισε την Ελλάδα «χρυσωρυχείο της Ευρώπης», το οποίο στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα ξεπεράσει την Φινλανδία σε παραγωγή χρυσού... και μπορεί να μετεξελιχθεί στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη. Οι προοπτικές αυτές έγιναν ορατές μόλις οι ελληνικές αρχές «ξεμπλόκαραν» τις συμφωνίες που είχαν «παγώσει» περισσότερο από μία δεκαετία, λόγω της γραφειοκρατίας και των περιβαλλοντικών κανονισμών, με διαδικασίες «fast track».

Εκτιμάται λοιπόν ότι μέχρι το 2016 μπορεί να παραχθούν περίπου 425,000 ουγκιές χρυσού, αξίας 757 εκατομμυρίων δολαρίων (τιμή Οκτωβρίου 2012), ενώ μέχρι σήμερα παράγονται 16,000 ουγκιές, έναντι της Φινλανδίας που παρήγαγε το 2011 περί τις 220,000 ουγκιές χρυσού. Από το 2017, η εξόρυξη αναμένεται να σταθεροποιηθεί στις 270-350,000 ουγγιές το χρόνο με εισπράξεις της τάξεως των 5 δις ευρώ μέσα σε μία δεκαετία. (Σ.Σ: Η ουγκιά -oz- είναι μονάδα μέτρησης μάζας και ισοδυναμεί η μεν κοινή ουγκιά με 28.35 γραμμάρια, ενώ η «ευγενής» ουγκιά με 31.10 γραμμάρια).

Πρόσφατα με ανακοίνωσή του το ΙΓΜΕ τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης των επενδύσεων στις Σκουριές και το Πέραμα της Θράκης για την εξόρυξη χρυσού, δεδομένου ότι οι έρευνες που διεξήγαγε «με χρήματα του ελληνικού λαού», απέδειξαν ότι με βάση τις σημερινές τιμές για τα εμπορεύσιμα μέταλλα και προϊόντα εμπλουτισμού που θα προκύψουν, ξεπερνούν σε αξία τα 25 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται πιθανά νέα κοιτάσματα.

Τα τέσσερα ορυχεία που λειτουργούν οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις που συναντούν όσες εταιρίες επιχειρούν να εισέλθουν στον κλάδο της εξόρυξης χρυσού, αναφέρει το αμερικανικό «μπλούμπεργκ», σχετικά και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εξόρυξη καθώς και με τις συνέπειες για τον τουρισμό της εκάστοτε περιοχής. Οι κάτοικοι της Ιερισσού διαδηλώνουν κατά της λειτουργίας του ορυχείου στις Σκουριές καθώς εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης ενδέχεται να αποψιλωθούν λόγω των εργασιών εξόρυξης. Η καναδέζικη επιχείρηση «γιουροπίαν γκόλντφιλντς» που ανήκει στην «ελντοράντο γκολντ» προσπαθούσε για περισσότερο από πέντε χρόνια να πάρει άδεια εξόρυξης για τα ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Αντίστοιχα προβλήματα είχε και η «γκλόρι ρεσόρσες», ιδιοκτήτρια του ορυχείου στις Σάπες Ροδόπης.

Πώς λειτουργεί η παγκόσμια αγορά

Η ετήσια παραγωγή χρυσού παγκοσμίως από 90 χώρες παραγωγούς ανέρχεται σε 1,800 τόνους. Όμως είναι δέκα οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή.
  • Η Κίνα, παράγει 355 τόνους και τα αποθέματά της υπολογίζονται σε 1,900 τόνους. Διαθέτει στα συναλλαγματικά της αποθέματα πάνω από 1,054 τόνους.
  • Η Αυστραλία παράγει 270 τόνους, διαθέτει 7,400 τόνους αποθέματα και περίπου 80 τόνους ως συναλλαγματικό απόθεμα.
  • Οι ΗΠΑ παράγουν 237 τόνους, έχουν 3,000 τόνους αποθέματα, ενώ διατηρούν πάνω από το 75% των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων σε χρυσό (8,150 τόνους).
  • Η Ρωσία παράγει ετησίως 200 τόνους χρυσού, από τους 5,000 τόνους των αποθεμάτων της και διαθέτει 937 τόνους επισήμως ως συναλλαγματικό απόθεμα.
  • Η Νότια Αφρική παράγει 190 τόνους, υπολογίζεται ότι διαθέτει αποθέματα 6,000 τόνων και 125 τόνους ως συνάλλαγμα.
  • Το Περού παράγει 150 τόνους, έχει 2,000 τόνους αποθέματα και 35 τόνους σε συνάλλαγμα.
  • Ο Καναδάς παράγει 110 τόνους το χρόνο, με 920 τόνους απόθεμα και 3.4 τόνους ως συνάλλαγμα.
  • Η Γκάνα παράγει 100 τόνους ετησίως, έχει 1,400 τόνους απόθεμα και 8.7 τόνους σε συναλλαγματικά διαθέσιμα.
  • Η Ινδονησία παράγει επίσης 100 τόνους το έτος, έχει 3,000 τόνους αποθέματα και 73 τόνους σε συναλλαγματικά αποθέματα.
  • Το Ουζμπεκιστάν παράγει 90 τόνους το χρόνο και διαθέτει 1,700 τόνους σε απόθεμα.
Η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται σήμερα περί τα 1,578 δολάρια/ουγκιά ($/oz), ενώ τον Αύγουστο του 2011 ξεπέρασε και τα 1,900 $/oz λόγω της κρίσης του ευρώ. Το 1970 η τιμή του χρυσού ήταν μόλις 36 $/oz, με την πετρελαϊκή κρίση εκτινάχθηκε στα 613 $/oz το 1980 για να υποχωρήσει στη συνέχεια. Η μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση έχει αφετηρία το 2001 όταν και η τιμή του βρισκόταν σε τιμές κάτω των 300 $/oz και εκτινάχθηκε στα 800 $/oz το 2008 με τη χρηματοπιστωτική κρίση. Μέσα σε μια μόλις δεκαετία η τιμή του χρυσού πενταπλασιάστηκε.

Η τιμή διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση, από τους ιδιώτες επενδυτές, την αγορά χρυσού («gold exchange traded funds), αλλά κυρίως από τις κεντρικές τράπεζες που αγοράζουν ή πωλούν χρυσό ανάλογα με τις συνθήκες και τις πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσουν στην ισοτιμία του νομίσματος που εκπροσωπούν. Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης εμφανίζονταν ως πωλητές από το 1999 στη λογική μιας συμφωνίας να πωλούν πάνω από ένα ορισμένο ποσό μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014. Αλλά οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν σταματήσει τις πωλήσεις χρυσού.

Η Ρωσία και η Κίνα είναι δύο κρίσιμοι παράγοντες στη διαμόρφωση των τιμών του χρυσού. Η Κίνα αγοράζει εδώ και έξι χρόνια συστηματικά χρυσό, προφανώς για να ξεφορτωθεί τα αποθέματα σε δολάρια που διαθέτει, ενώ η Ρωσία διατηρεί το 10% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε χρυσό. Φαίνεται ότι και οι δύο χώρες αγοράζουν όχι μόνο τον τοπικά παραγόμενο χρυσό, αλλά επιπλέον χρυσό διεθνείς αγορές. Οι αναλυτές θεωρούν πως δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον όγκο του χρυσού που αγοράζουν και λιγότερο στην τιμή, με αποτέλεσμα και να την διαμορφώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου