Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

"Θόδωρος Αγγελόπουλος in Memoriam"

Στην εκπνοή της Άνοιξης το Μέγαρο Μουσικής ταξιδεύει με το ποιητικό βλέμμα και τις εικόνες του Θόδωρου Αγγελόπουλου πάνω στην ιστορία της Ελλάδας, όπως ο ίδιος τις αποτύπωσε στις ταινίες του, που χαράχτηκαν στο υποσυνείδητο του Έλληνα.

Τη ματιά του διακεκριμένου σκηνοθέτη πάνω στην εθνική και παγκόσμια κρίση θα προσπαθήσουν να  «αποκρυπτογραφήσουν» οι ομιλητές, στο αφιέρωμα «Θόδωρος Αγγελόπουλος in Memoriam», στο Megaron Plus, την Πέμπτη, 31 του μηνός.
Το τιμητικό αφιέρωμα πραγματοποιείται αντί της εκδήλωσης που θα οργάνωνε το Μέγαρο Μουσικής, στην οποία θα μετείχε ο άδικα χαμένος σκηνοθέτης μαζί με τον φίλο του, Βιμ Βέντερς, σε μια συζήτηση των δύο, για τον κινηματογράφο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, είχε κάνει γυρίσματα στο Μέγαρο Μουσικής για τις ανάγκες της ταινίας του «Η σκόνη του χρόνου» αλλά και για την τελευταία, ανολοκλήρωτη «Η άλλη θάλασσα».

Ήταν μια εβδομάδα πριν τον αιφνίδιο θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στα Εξάρχεια, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννης Μάνος, προκειμένου να του πει ότι το Μέγαρο Μουσικής, ήθελε να τον τιμήσει με μια εκδήλωση.
«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν δυστυχώς από τους πολύ λίγους Έλληνες, που λειτουργούν και πορεύονται στο εξωτερικό σαν Έλληνες» είπε ο Ιωάννης Μάνος, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, για το πρόγραμμα της εκδήλωσης της Πέμπτης.

Σε αυτήν συμμετέχει, ο καθηγητής ιστορίας, Αντώνης Λιάκος, η φιλόλογος και συγγραφέας Αιμιλία Καραλή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ειρήνη Στάθη και ο Δημήτρης Μαρωνίτης.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με την προβολή της ταινίας του Νίκου Λυγγούρη για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τα γυρίσματα που έκανε για τη «Σκόνη του χρόνου», τον Ιανουάριο του 2008, στο Βερολίνο.

Επίσης, θα προβληθεί η τηλεοπτική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» (1983 για την ελληνική δημόσια τηλεόραση), όπως και μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του Ζιλ Ζακόμπ, πρόεδρου του Φεστιβάλ Κανών και του Χάρβεί Καϊτέλ, ειδικά για την εκδήλωση.
Ο κ. Μάνος ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στο 2013, το Μέγαρο Μουσικής, θα διοργανώσει διεθνές συμπόσιο με θέμα τον κινηματογράφο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων συνέδρων.

Ημέρα & Ώρα:
Πέμπτη 31 Μαΐου στις 19.00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7282 000

http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου