Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

O κρίσιμος ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην μελλοντική πολιτική αριθμητική

 Tου Μανώλη Κοττάκη   

Αναδημοσίευση από την «δημοκρατία»



Συνέντευξη προς μελέτη έδωσε τις προάλλες το βράδυ στο «μέγκα» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΕυάγγελος Βενιζέλος και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την κυβερνητική συνοχή. Την παρακολούθησα με προσοχή για τρεις λόγους:
  • Κατ' αρχάς, διότι για πρώτη φορά από την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άφησε να διαφανούν προς τα έξω τα αισθήματά του για τους προκατόχους του. Όχι ότι δεν τα ξέραμε, αλλά η άνεσή του να τα αποκαλύπτει μας δείχνει τον βαθμό της αυτοπεποίθησής του.
  • Έπειτα, διότι η στάση του απέναντι στην κυβέρνηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία την ώρα που πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι τμήμα της «δημοκρατικής αριστεράς» (ΔΗΜΑΡ) πιέζει τον Φώτη Κουβέλη να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και να περιοριστεί στην κοινοβουλευτική στήριξή της.
  • Τέλος, διότι όλα αυτά τελούν σε συνάρτηση με το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην κοινωνία, η οποία βυθίζεται ξανά στην απογοήτευση.
Ποια εικόνα εξέπεμψε ο βασικός κυβερνητικός εταίρος του Σαμαρά; Να σας πω: του απελευθερωμένου και απαλλαγμένου από εσωκομματικές δουλείες. Κάρφωσε τον προκάτοχό τουΓιώργο Παπανδρέου (ΓΑΠ) ότι περιστοιχίζεται από κλακαδόρους, απάντησε στην κριτική ότι αυτός τον ανέτρεψε με την παρατήρηση ότι ο ΓΑΠ έχασε σταδιακά την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία εξαιτίας 38 «προεδρικών» βουλευτών, κάρφωσε τον Σημίτη ότι η θητεία του «βαραίνει» το ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε «γέρους» τους Λοβέρδο και Φλωρίδη.

Είναι φανερό ότι ο Βενιζέλος χτίζει ένα ΠΑΣΟΚ γύρω από τον ίδιο και τα νεαρά στελέχη πού εξέλεξε στην κεντρική επιτροπή, αδιαφορώντας για την παλαιά ηγετική ομάδα. Το αν θα «του βγει» δεν αφορά αμέσως την κυβέρνηση. Την αφορά όμως εμμέσως και σε βάθος χρόνου, σε περίπτωση που ο Σαμαράς θελήσει να επαναλάβει το πείραμα της παρούσας συνεργασίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε επίσης την εικόνα του επισπεύδοντος όσον αφορά το θέμα του ανασχηματισμού. Από εκεί που δεν ήθελε να μετάσχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση, τώρα επείγεται. Και για να είμαι ειλικρινής το κάνει λίγα άκομψα. Δεν μπορεί να λείπει ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό και εκείνος να βγαίνει στην τηλεόραση και να προεξοφλεί πράγματα που δεν ανήκουν στην αποκλειστική του αρμοδιότητα. Ο ανασχηματισμός είναι στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και -ας με συγχωρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- «δεν λέει» να του υπενθυμίζει ότι χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Το ξέρει.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βενιζέλος έχει αποκτήσει αέρα απέναντι στον Τσίπρα. Δεν καταγράφεται τώρα δημοσκοπικά, αλλά σε ένα ντιμπέιτ αυτό θα καταγραφεί. Δεδομένης της βέβαιης πόλωσης που θα επικρατήσει στις εκλογές και της αυξημένης συσπείρωσης των δύο πρώτων, από την αντοχή του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί η μελλοντική κυβερνητική αριθμητική.

Ο Μανώλης Κοττάκης είναι δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου